Nedim OTYAM


Nedim OTYAM

Besteci, Müzisyen, Yönetmen

Google'da Bak


DOĞUM TARİHİ

1919

DOĞUM YERİ

Ankara

ÖLÜM TARİHİ

6 MART 2008 (89)

BURCU


Nedim OTYAM Kimdir ?

Nedim Vasıf Otyam, 1919 yılında Ankara’da doğdu ve 6 Mart 2008’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Besteci, müzisyen, film yönetmeni, yapımcı, orkestra şefi ve eğitimci olarak Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar sağladı. Türkiye’nin ilk özgün film müziği üreten sanatçılarından biri oldu. 1952 yılında, Türk sinemasında toprak ağalığını işleyen ilk film olan Toprak’ın yönetmen ve yapımcılığını üstlendi. 1974-1984 yılları arasında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın müdürlüğünü yaparak müzik eğitimi alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Ressam Fikret OTYAM’ın ağabeyi, müzisyen Ali OTYAM’ın babasıydı.

Otyam, eczacı bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Müzik eğitimine yeni kurulan Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladı ve buradan nefesli sazlar bölümünün ilk mezunlarından biri olarak 1942’de mezun oldu. Ardından Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası'na katıldı ve aynı zamanda koro yönetmenliği yaparak Ankara Radyosu Çocuk Korosu'nu ve Ankara Halkevi’nin orkestra ve korosunu yönetti. Sanat hayatı boyunca Ernst Praetorius, Georg Markowitz ve Carl Ebert gibi önemli müzisyenlerle çalışarak kendini geliştirdi.

1950’de İstanbul’a taşınarak Atlas Film’de çalışmaya başladı. 1952’de Barbaros Film’i kurarak Türkiye’de ilk kez özgün film müziğini büyük bir orkestra ile kaydetti. Kariyeri boyunca Karanlıkta Uyananlar, İsyancılar, Seyyit Han, Kaçıklık Diploması gibi birçok önemli filmin müziklerini besteledi. Sinema sektöründe yapımcı ve yönetmen olarak da yer aldı ve 1952 yapımı Toprak ile büyük ses getirdi.

Müzik ve eğitim alanındaki çalışmalarını sürdüren Otyam, 1972’de İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Müzik Direktörlüğü’ne atandı. 1974’te İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın müdürü oldu ve konservatuvarın Sultanahmet’ten Kadıköy’deki Hal Binası'na taşınmasını sağladı. 1984’te müdürlük görevinden ayrıldı, ancak 1987’ye kadar öğretim üyeliğine devam etti. 1976’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-TV Enstitüsü’nde Film Müziği dersleri vermeye başladı ve ölümüne kadar eğitim faaliyetlerine devam etti.

Sanat hayatı boyunca 100’den fazla film müziğine imza atan Otyam, senfonik eserler, bale müzikleri, marşlar ve halk türküleri düzenlemeleriyle de tanındı. Köyüm Seni Unutmadım adlı eseri solistler, koro ve orkestra için besteledi. Ayrıca Maral, Fatih Destanı ve 27 Mayıs Senfonisi gibi büyük orkestralar için senfonik süitler besteledi. Çocuk korosu için eserler yazdı ve 50’den fazla marş besteledi.

Başarıları birçok ödülle taçlandı. Karanlıkta Uyananlar (1965), İsyancılar (1966), Seyyit Han (1969) ve Derya Gülü (1981) gibi filmlerle Altın Portakal ve Altın Koza’da En İyi Müzik Ödülleri kazandı. 1999’da Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2000’de Mimar Sinan Üniversitesi Emek Özel Ödülü ve 2005’te 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali Onur Ödülü’ne layık görüldü. Sanat, müzik ve sinema alanında bıraktığı eserlerle Türk sanat hayatına önemli katkılarda bulundu.

2015 - 2025 © hatirlatalimdedik.com | bilgi@hatirlatalimdedik.com
Hakkında Gizlilik Bildirimi Çerez Politikası